Ingredienser:
Pastöriserad ekologisk komjölk
Näringsvärde per 100g:
En vitmögelost. Vitmögelytan ger en mild champinjonliknande smak. Liten syrlighet, krämig men fast. Ungefärlig vikt 400g +/-10%.
Tomatmarmelad hantverksmässigt tillverkad i Karintorp av svenska, obesprutade tomater. Smaksatt med aprikos!
Tomatmarmelad hantverksmässigt tillverkad i Karintorp av svenska, obesprutade tomater. Smaksatt med fikon!
Tomatmarmelad hantverksmässigt tillverkad i Karintorp av svenska, obesprutade tomater. Smaksatt med ingefära!
En ost med låg vattenhalt och relativt lång lagringstid. Osten sätts i press efter ystningen vilket gör att den får en slät, fast yta som känns torr vid beröring. Den är krämig men hyffsat fast med en mild och nötaktig smak, behöver c:a 5 månader på sig. Ungefärlig vikt 850g +/-15%
En blåmögelost. Den är relativt mjuk, ganska syrlig och lite salt. Blåmöglet ger en ganska pikant smak, särskilt om osten är vällagrad. I en blåmögelost skall möglet kunna växa till även inne i osten, och till det behövs det syre. Därför sticker vi efter saltningen flera hål rakt genom varje ost med en håltagningsmaskin. Sedan läggs osten i det första lagringsutrymmet där den ligger i c:a 4 veckor medan möglet växer till. Därefter läggs osten lite kallare för att mogna färdigt. Allt som allt lagras osten i 3–5 månader innan den går till försäljning. Den kan lagras ytterligare flera månader beroende på hur stark man vill ha den. Ungefärlig vikt 350g +/-10-15%.