Gårdsbutiken på Nätet-beställ tisdag leverans torsdag! Fraktfritt när du handlar varor för över 800kr!
  gardsbutiken@stmpot.se  

Kategorier

Meny

Vi levererar hem till dig!  
Vi levererar tyvärr inte hem till dig än, men lämna gärna en intresseanmälan.  

Jürss Mejeri

Vår historia börjar i Ås på Rösta Mejeri i Jämtland. Dit flyttade vi, Kerstin och Claes Jürss, från Stockholm för att lära oss hur man gör ost. Snart arbetade vi båda med utbildning av andra småskaliga ystare, med att utveckla nya produkter, arbetsmetoder och utrustning samt med information om allt som har med vår bransch att göra.

Våra produkter belönades med priser och vårt arbete fick mycket positiv uppmärksamhet. Så efter 20 år var det dags att lämna Jämtland för Flen där Jürss Mejeri startades 2004. Vi stannade i Flen fram till 2016, då vi flyttade till Hälleforsnäs. Under åren har vi inte släppt intresset för att lära ut kunskapen om hantverksmässig ystning. Varje år håller vi både kortare kurser och längre utbildningar.

Intresset för småskalig produktion växer och antalet mejerier ökar. Inte så få av dessa nya mejerister har lärt sig konsten av oss. Vi gör ost som smakar mycket. Exklusiv, med hög kvalitet, ekologiskt certifierad. Vi älskar ost och det tror vi att du också gör.

per sida
Bild på Astri

Astri

160,00 kr

En vitmögelost. Vitmögelytan ger en mild champinjonliknande smak. Liten syrlighet, krämig men fast. Ungefärlig vikt 400g +/-10%.

Bild på Camembert

Camembert

110,00 kr

Vitmögelost av pastöriserad ekologisk komjölk Vikt ca 200-250 g

Bild på Granbarksost

Granbarksost

190,00 kr

Granbarksosten är en speciell ost med aromatisk kitt- och vitmögelyta. Osten kan även ha inslag av vildmögel. Den skall smältas i ugnen och ätas ungefär på samma sätt som en ostfondue. Sätt ugnen på 200–225 grader och låt stå i ugnen c:a 15–20 min eller tills osten får en fondueliknande konsistens. Runt osten har vi lindat en tunn ring av granbark som fungerar som form när osten värms i ugnen. Ungefärlig vikt 400g +/-10%

Bild på Malma

Malma

370,00 kr

En ost med låg vattenhalt och relativt lång lagringstid. Osten sätts i press efter ystningen vilket gör att den får en slät, fast yta som känns torr vid beröring. Den är krämig men hyffsat fast med en mild och nötaktig smak, behöver c:a 5 månader på sig. Ungefärlig vikt 850g +/-15%

Bild på Sörmlands Ädel

Sörmlands Ädel

189,00 kr

En blåmögelost. Den är relativt mjuk, ganska syrlig och lite salt. Blåmöglet ger en ganska pikant smak, särskilt om osten är vällagrad. I en blåmögelost skall möglet kunna växa till även inne i osten, och till det behövs det syre. Därför sticker vi efter saltningen flera hål rakt genom varje ost med en håltagningsmaskin. Sedan läggs osten i det första lagringsutrymmet där den ligger i c:a 4 veckor medan möglet växer till. Därefter läggs osten lite kallare för att mogna färdigt. Allt som allt lagras osten i 3–5 månader innan den går till försäljning. Den kan lagras ytterligare flera månader beroende på hur stark man vill ha den. Ungefärlig vikt 350g +/-10-15%.