Jag älskar senap. Burk efter burk inköptes och åts upp. Men jag hittade aldrig någon senap i affärerna som verkligen smakade senap.
Idéen väcktes. Varför inte göra en egen senap? Sagt och gjort. Jag började prova mig fram, gjorde massor med varianter.
Lyckan i att skapa nya smaker är något som följt mig genom livet.
Vid sidan om jobbet med kurser i miljö och hållbarhet vid SLU, gjorde Olle 1995 efter mitt recept de första små pyttesatserna julsenap, som han tog med sig på julmarknader. Det blev min första senap.
Det visade sig att i stort sett allt senapsfrö importerades till Sverige. Dessutom var det svårt att hitta senapsfrö med den smak jag sökte och ekologiskt frö gick inte att få tag på. Tanken på ett lokalt odlat ekologiskt frö tog då form. Olika sorters frö provsmakades och de mest intressanta odlades på försök i slutet av 90-talet för att se hur de skulle smaka här i vårat klimat och jordarna i södra Dalarna. Sedan dess har vi KRAV-certifierat närodlat senapsfrö från Dalarna som bas i vår produktion. Lusten att skapa och passionen att smaka stod i centrum. Många olika saker testades och roligt var det. Senapen hittade ut till våra kunder genom de marknader Olle stod på och allt eftersom i några entusiastiska butiker.
2008 upptäckte vi att det fanns ett VM i senap i USA. Glada och förvånade blev vi när det efter en lång juryprocess med provsmakande stod klart att vi vunnit fyra medaljer. Idag efter många års tävlande har våra produkter erövrat overkliga 40-talet medaljer.
2010 lämnade Olle arbetet med miljökurser och blev senapsmakare på heltid. Han är den som tillsammans med fina medarbetare står inne i den dagliga verksamheten med att tillverka vårt mathantverk.
Tät koncentrad, påtaglig sälta, örtig med en tydlig smak av enbär och svarta vinbär. Marinad med kryddig hetta och en lätt beska som ger nötköttet en mer vild karaktär eller lyfter viltköttet till nya höjder. Marinera 1-12 timmar. Fungerar också som smaksättare i varma och kalla såser.
En aromatisk, lätt sötad och lite syrlig senap. God till alla typer av burgare, men också härlig till korv och pommes frites. 300g
LissEllas älskade julsenap – en riktig klassiker som är ett måste på mångas julbord. Vinnare av två guld på senaps-VM! En sötstark senap med juliga kryddor och sötma bl.a. från honung. Smakrik med lång och varm eftersmak. Fantastisk att griljera med och underbar till skinkmackan.
Mild krämig dressing med smak av senap och honung. Redo att förgylla vardagen. Lätt pepprig. Färdig att användas till alla sorters kalla och varma sallader.
Senap i mästarklass! LissEllas goda senap S-Special har blivit tilldelad både guld och silver på senaps-VM. Den starka senapen är söt och komplex på samma gång, vilket gör att den gifter sig fint med många olika smaker och maträtter. Vi äter den gärna ihop med korvar, ostar och skinka. En unik senap med mycket karaktär!
LissEllas senapsdressing – en dressing i mästarklass! LissEllas mest populära produkt! Den himmelska senapsdressingen har vunnit guld på Senaps-VM på grund av sin rika karaktär och balanserade smak av vitlök, örter, honung. En storsäljare året runt!