Det var i slutet på 1980-talet som idén väcktes att satsa på Mor Carins Ostkaka. Då arbetade Johan Larsson som bagarlärling på Maxi i Kristinehamn. En dag frågade han om han fick låna bageriets ugn för att göra ostkaka.
– Jag tog med mig smeten hemifrån och satte igång, berättar Johan.
Han ställde upp ett litet bord i affären och sedan var affärerna igång. Till en början rörde det sig om ett tjugotal ostkakor som Maxis kunder kunde köpa men allt eftersom tiden gick växte försäljningen.
Johan började grädda ostkakor hemma och i köket i Elofstorps gamla missionshus som ligger granngårds. Mor Carins ostkakor blev allt mer uppskattade. Johan byggde om en gammal barack som inhyste ostkakeugnen. Han fick kontakt med den välkände handlaren ”Bola” som då drev Maxi på Bergvik i Karlstad. Här sålde Johan ostkakor på fredagseftermiddagarna. Senare fick han också en plats på OBS på Bergvik och fick också möjlighet att leverera direkt till Konsum.
Numera går ugnen varm och från att i början kanske ha sålt ett tjugotal är produktionen numera uppe i 500-600 ostkakor i veckan. Men det är inte bara Mor Carins ostkakor som Johan arbetar med. Det kokas också stora mängder sylt. Det rör sig om runt tvåhundra kilo i veckan som sedan säljs på marknaderna.
Opastöriserad mjölk
Även kalvdans finns på menyn men tillverkningen är lite begränsad beroende på tillgången på råvara. Kalvdans görs på råmjölk från kon som mjölkas direkt efter kalvningen.
Allt görs för hand
Johan är inte ensam om produktionen. Även barnen Filip, Felicia och Oscar är delaktiga i produktionen som är helt hantverksmässig. Allt görs för hand, från att få fram ostmassan till att hälla upp i formar och sätta etiketter på syltburkarna.
Konungen av matsylt. Finner sig utmärkt till köttbullar, blodpudding, kolbullar och gröt! Gårdstillverkat från Månstad Ölme, Värmland.
Konungen av matsylt. Finner sig utmärkt till köttbullar, blodpudding, kolbullar och gröt! Gårdstillverkat från Månstad Ölme, Värmland
Mor Carins supergoda ostkaka! Ostkakan tillverkas för hand utav mjölk från gårdarna i Ölme. Sylten kokar vi med 65% bär och 35% socker. GLUTENFRI Levereras fryst.