"Orga kvarn har varit i familjen Nymans ägo sedan 1936.
I vår produktion är huvudsyftet att framställa
svenskodlat och mjöl malt med omsorg.
Vi vill ge våra kunder ett förtroende att lita på."
I mitten av 1780 byggdes Orga Kvarn, den byggdes bland annat av stockar som man skrädde på plats uppe i Grensholmsskogarna. Dessa finns kvar i kvarnen än idag.
Vi har även vår Stenkvarn som finns kvar sedan 1800-talet som är vår ögonsten, den maler vi vårt stenmalda graham, rågmjöl och Spelt fullkorn på.
För Familjen Nymans del började allt 1936 då Gustav Nyman köpte Orga Kvarn. Gustav installerade under 60-talet de valsar och siktar som står för huvudproduktionen av mjöl än idag.
Han drev Orga fram till 1973 då hans två söner Gerry och Yngve tog över. De drev kvarnen fram till 1984 då Gerrys son Lennart övertog Yngves del av driften. Under 1989 tog Gerrys yngsta son Leif över Gerrys del. De har undertiden utvecklat företaget tillsammans med bland annat en foderfabrik som togs i drift 1994.
Under 2009 och 2012 började Lennarts barn Annlouise och Rickard jobba inom företaget. Lennart och Leif drev Orga Kvarn fram till 2015 då de beslutade att gå skilda vägar och nu driver Lennart det vidare tillsammans med sin familj och personal.
Ölandsvete är en urvetetyp som härstammar från Speltvete, vetet är malt av innersta kärnan, grodd och skal är bortsiktat. Det är ett vete med naturligt högre protein i spannmålen. Lämpar sig bäst till all typ av bakning.
Rågsikt är en blandning av 70% Råg och 30% Vete. Rågsikt lämpar sig bäst till exempelvis matbröd och pajdegar.
Rågsikt är en blandning av 70% Råg och 30% Vete. Rågsikt lämpar sig bäst till exempelvis matbröd och pajdegar.
Spelt Sikt är en återupptäckt ursädeskorn som härstammar från enkorn och tvåkorn. Har ett naturligt högt proteinvärde. Spelt sikt är malt av enbart innersta kärnan, grodd och skal är bortsiktat. Spelt sikt kan användas precis som vetemjöl.
Stenmalet Graham är ett fullkornsmjöl malt på Vete som framställs på stenkvarn. Produkten siktas inte och innehåller hela kärnan. Stenmalet Grahamsmjöl lämpar sig bäst till matbröd, pajdegar och knäckebröd.
Stenmalet Råg är ett Fullkornsmjöl malt på Råg som framställs på stenkvarn. Produkten siktats inte och innehåller hela kärnan. Stenmalet Rågmjöl lämpar sig bäst till matbröd, pajdegar och knäckebröd.